Jump to content

Swapped out 3 year old amazonia for Fluval stratum - huge ammonia spike


WaldoDude
 Share

Recommended Posts

Hey all, been a while since I posted,

 I recently rescaped my 3 year old 10g cube tank cause I was having algae issues. All I did was swap out the old amazonia substrate for some fresh fluval stratum, added a whole bunch of plants and added some root tabs. just over a week later and I just noticed a cherry shrimp getting picked on by the CPDs. they only do this when the shrimp are weak or dying, so i decided to test the water and to my surprise discovered that the ammonia is at 4ppm.

Dosed some prime and am going to the a big water change ofcourse but I was wondering if fluval stratum can cause a ammonia spike? I got it because i thought it didnt. Otherwise what else could've caused it? My tank is a waterbox cube which uses a sump system, so when I did the rescape, all the filter media and everything in the sump remained submerged with the same water. While the main part of the tank saw probably about a 90% water change.

Did I crash my cycle somehow? This is the first time im getting ammonia problems with this tank. Prior to the rescape, the tank was cycled for the 3 year period, I could leave it unmaintained for 2-3 weeks with 0 Ammonia and Nitrites. I've done big water changes in the past with no issues as well.

Stocking:
16 CPDs
A bunch of cherry shrimp

Thankfully fish all seem fine and other cherrys seem ok

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sorry to hear about your issue and hopefully you can just get on top of it with some time and large water changes (if needed). I would imagine it to be down to the plants as they will need time to 'establish' themselves before they get back to normal and parts may well be dying whilst the plants aren't absorbing as much yet. It sounds as though the bacteria should have been ok in the filter system but something may have happened there as well but there is no real way of knowing that!

Just keep checking the ammonia and changing water if it needs it but I imagine it wil be fine in a week or so if it is just everything settling down to create a balanced cycle!

I don't think it would be down to Fluval Stratum in any way?

Simon

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Yeah true, i'm also thinking that maybe ive underestimated the influence of beneficial bacteria in the old substrate which i removed. 
Im being told different things regarding the fluval stratum, some have said it does others say it doesnt 😅
Additionally I also just realised that I forgot that I had also added fresh ADA Powersand (replaced the old one) before adding the fluval stratum. Cant find anything on ADA Powersand releasing ammonia but now I would assume it makes sense?  

Before the water change yesterday I tested the rest of the params and found 0 nitrites but superhigh nitrates (atleast 30ppm but i think its 50+ppm, hard to tell). Today ammonia is sitting at ~1ppm but yea going to do daily waterchanges until 0 ammonia present. Thanks!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hopefully it will settle quite quickly now and it was just everything sorting itself out, and at least you caught it before it caused problems with the fish and shrimps. As you also say, it will take a bit of time for the neneficial bacteria to spread in the new sunstrate as well!

The  packaging of the substrate should tell you if there is any routine you should carry out when first using it because of mineral build-up or ammonia, so if the packaging didn't say anything I think it is safe to assume it was not the substrate (Fluval stratum is volcanic soil), and other people may have just assumed it was the substrate without considering anything else if they had a similar episode to yours?

Simon 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Join Our Community!

    Register today, ask questions and share your shrimp and fish tank experiences with us!

  • Must Read SKF Articles

  • Posts

    • jayc
      Keep doing this, and feeding it the medicated food. If the shrimp doesn't eat the food within a day, remove it and feed new medicated food again the next day.   You sir, are a good candidate for an RO filter. Your shrimp are not going to like the hard water in the long term.
    • alkemist
      The shrimp is in a separate container, but it's been in there for a week or so now. I see it picking off the air stone and the sides of the tub. There is shrimp poop in the container, so it is eating, just not the food I give it. I suck out the detritus and excess food every couple of days and do small water change daily. At first I used tank water, since I don't run R/O. I use a combination of hard tap water with a little water ran through my water softener (I know it's a bit taboo to do). I don't know an exactly how to re-mineralize it to keep the shrimp from going into shock if I used straight clean tap water. I am starting to slowly remove the water from the tub and mixing it with direct tap water with the water softener on by-pass, so hopefully it can acclimate to full clean tap water. With the shrimp feeding, should I try to remove all visible signs of food and fast it for a couple days and then try again?
    • jayc
      Is the shrimp still in the main tank? Or have you moved it into a separate container? There should be no biofilm in a new container, and it should be hungry to want to eat the medicated algae wafer. It won't go away without treatment. The bacteria is not just on the shell (carapace), so moulting won't get rid of the bacteria.
    • alkemist
      I've tried to feed the shrimp food soaked in the oregano oil mixture (1 drop of oregano and 5 ml of water since it's 86% carvacrol). The shrimp seems to hate the taste of any food I put in there with the mixture. It goes off and tries to feed on anything but the medicated food. I don't have any other food in the tub and took all the floaters out but seems to be feeding on naturally growing biofilm now.. I'm not sure if I am seeing any results. Should the reddish brown spots go away on it's own or does the shrimp have to molt it off? I've noticed it's been scratching itself a lot.
    • alkemist
      Ok, thanks. I'll do that. Yes, I have the tub lightly aerated.
×
×
  • Create New...