Jump to content

Bluebolt highest death rate


Radjabatak
 Share

Recommended Posts

Hi everyone,

Greetings from Indonesia 😁

I need a solution here about my bluebolt,

I bought 10 bluebolt to start new colony in a tank 30*40*40 it had been cycle 2 months and the parameter nitrit 0 nitrate 10 pH 5,5 tds 100 GH 4 KH 0, 

At first month the bb started faded the colour, and one by one they death and left 5 of them, and then I bought again 15 more, and the killing's continue until now I only had 12.. I water changed every 1 one week 20%. I always took water test and the parameter is always fine, nitrite below 10 and pH constantly in 5,5. Ammonia is 0. Can anyone help me what am I do wrong.. so sad to be honest losing the beautiful creature..

Sorry for my bad English, keep safe everyone

 

 

  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

We should probably start with the basics. What water are you using as only RO water with remineraliser is probably going to work, even if your water source has the right parameters. I have experienced this in the past with tap water and had similar happen as you are experiencing!

The other problem you may be having is your temperature there is too high, do you know what the waater temperature in the tank is. I looked at the internet and your about 33 degrees in general, taiwan bee shrimp would struggle above 27 degrees and probably start dying around 30 degrees (water temperature). As a temporary fix you could get a couple of bottles of water, freeze them laying flat, then put 1 in the tank, when it has thawed out swap with the one in the freezer. Of coarse you will need to think of something more longer term?

You could also reduce your weekly water change to 10% and make sure you add new water very gradually,  some sort of dripper is best. I doubt this is your problem but just an additional note.

Simon

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, sdlTBfanUK said:

The other problem you may be having is your temperature there is too high

Agree with Simon here.

What is your water temp?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hi jayc and Simon, my water temperature is 23 c and I'm using RO water and mineral to match the tds and GH, for my remineraliser the tds 100 is equal to GH 4.. that's why I set the tds 100.. but still... They died too.. any idea to help me?

  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

That temperature is good so as ong as water stays at that and doesn't go up at any point in the day that is fine. Using RO + minerals should also be perfect!

When you get shrimp you should always drip acclimate them, otherwise you get deaths for up to a few weeks later.

What sort of setup do you have and what is in the tank, substrate, plants, filter, other etc?

When the shrimp die do they have anything to them that may help, apart from losing colour that you already mentioned?

Where did you get the shrimps from, was it a reliable source such as a breeder?

Simon

Edited by sdlTBfanUK
Link to comment
Share on other sites

Thx for replying Simon,

I have UGf (filter pad at bottom, and second layer substrate bactersand lowkeys) and qanvee double sponge with Bacter media "neo soft" (the media can buffer the Water too)

Plant just  duckweed,marimo moss ball and shrimp shelter.

I always drip acclamation my shrimp with 1 drop per second, and it take hours before I put in the tank...

They died like usual, just standing on their feet, I think they swarming the soil to find food.. but the fact the shrimp is almost dying... They loose the colour 3-4 days before dying...

I get the shrimp from a reliable breeder, but their tds is 120 GH 4 (he is using lowkeys mineral GH+ tds 120= GH 4)

I don't use the low-key, I used local remineraliser tds 100= GH 4 (using tetra test kit for GH)

 

Really confusing, is the pH is too low?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I don't think the PH is too low, unless the test starts at 5.5 then it may be anything below 5.5? Mine was PH5 - PH5.5!

Is the remineraliser meant for shrimps specifically or just general?

Do you feed the shrimps, as there isn't much surface area (leaves etc) for biofilm to grow? Maybe get some indian almond leaves and Bacter AE if that is readily available to you? If they are swarming to find food, maybe there isn't sufficient food to support the colony?

Simon

Link to comment
Share on other sites

They behaved strangely, if I turned on the lamp, they will hide in the almond leaves, yes I feed the every 2 days, I feed the Bacter are, snow flake and others... 

The remineraliser is for shrimp only

About the pH, I test it with tetra test kit, and it only began with pH 5, and the pH is sometimes 5 (1 day after WC) and 5,5 if I just water change the tank... I already turned the aerator widely, so I don't think they lack of O2... So really don't understand what happen

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

That all sounds good and you seem to have everything you need and I can't see anything obviously wrong from what you have said!

You may have to just give it a bit more time for the tank to settle down.Unfortunately it is similar to my last attempt where I ended up giving up with shrimps in that tank and put fish in the tank instead! With mine I assume it was the substrate but I don't realy know, but the parameters have always been ideal but the plants aren't doing as well as they did with a different substrate? When my fish die off I will try again with the same substrate that worked well before!

You can try looking in the disease thread of this website just to see if anything there may look like an issue!

Simon

 

Link to comment
Share on other sites

I can't see anything wrong either.

You can try increasing TDS to 120, and pH to 6.0. Just to give yourself a small buffer in case test kit measurements are a bit inaccurate.

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hi jayc,

Hm, I'd like to know what is the parameter for bluebolt? I'm afraid if I raise the tds the GH will be messy..

How I buffer the pH?

 

 

Regards,

 

 

 

Robin

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Radjabatak said:

I'd like to know what is the parameter for bluebolt?

GH 4 to 6

KH 0-1

pH 6 - 6.5

TDS 120 - 150

Temperature 68°F to 72°F (20°C to 22°C).

 

4 hours ago, Radjabatak said:

I'm afraid if I raise the tds the GH will be messy

Raising TDS from 100 to 120 as I suggested is only a very small amount. At most, your GH will only go up by 1.

 

4 hours ago, Radjabatak said:

How I buffer the pH?

Do you mean ... how do you increase pH?

Raise KH is the answer.

If your pH is at 5.0 now, you will only need a bit of carbonates to raise it up to 6.0.

What is the KH of your tap water in Indonesia?

You can use dechlorinated tap water. Mix a bit with your RO water during water changes.

Link to comment
Share on other sites

Generally accepted parameters range for Taiwan bee are GH 4 - 6, TDS 100 - 160, so you maybe should try getting nearer the middle of those figures as you are at the lower end, do it slowly though by adding just a small amount of remineraliser each day!

Simon

Edit, looks like JayC and I cross posted at same time. I would be reluctant to mess wth the PH as you probably have ammonium in the tank at the moment with your PH, whereas that converts to ammonia when PH is increased and that would cause a whole new problem with cycling. Ammonium is harmless to shrimps, where as ammonia is toxic so increasing the PH should be done by cycling the tank without the shrimps in it. A lot of people who have been very succcessful in shrimp keeping have PH below 6, my tank ran at 5.5 but started about 5 so similar to yours and was very successful.

https://www.shrimpcorner.co.uk/freshwater-shrimp/blue-bolt-shrimp.html

 

Edited by sdlTBfanUK
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hi Simon and jayc

After I read the shrimp disease topic I think my shrimps are having bacterial infection.. loss of colour, and the antenae, and when the shrimp dead their head have brown colour... 

The bb is still dying every week, than my friend ask me to water change for 40%  and put seachem stability routine.. it have been almost a week now, and 0 death.. oh btw the bb is 5 left in the tank. They seem happy now and actively, but I don't know maybe I'm wrong..

Really sad having a lot of death in the tank...

 

 

  • Like 1
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

If the deaths have stopped, then that is good news.

Keep a close eye on them and look for brown spots, like the shell is rusting.

All you should do know is make sure the tank parameters are stable and give them a clean, cycled tank.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hi Simon,

the one that had the rusty shell already dead... Hope everything gonna be okay, really desperate having high death rate in the tank.. may I know what causing the bacterial infection? The antennae is short.. is bb  antennae is short or long?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hopefully you are over the problem and all goes well from here onwards, as JayC says, just keep a close eye on them for a while. I did have rust on a few in my mixed tank, always red ruby bizarrely, none of the others and they were all shrimps I had for about a year so can't blame the person I bought them from! It went on for a while with me just culling the odd shrimp every few weeks (1) and didn't seem to spread, so hopefully that will be what happens with yours and the remaining will be fine.

All the taiwan bee have long antenae normally so as above just keep an eye on them, the antenae may grow back with time.

I think it is usually down to poor water quality and/or nitrates which weaken the shrimps immune system and then the bacteria attack! That may explain why the large water change you did helped/stopped it? Or it may have not been properly cycled and hopefully it now is? A lot of times the bacteria are always in the tank but harmless to healthy unstressed shrimp! I see from your first post you were doing 20% water change each week and so that should be ok, as long as you add the new water very slowly (a dripper is best) and the parameters of the old and new water aren't too different. You could reduce that to 10% each week as shrimp aren't very messy and that should reduce any fluctuations?

I hope it all continues to do well, keep an eye on the shrimp for now and let us know if you are still having problesms, hopefully you have a mix of male and female, and they will help replace the dead shrimps and increase your colony! 

Simon

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Join Our Community!

    Register today, ask questions and share your shrimp and fish tank experiences with us!

  • Must Read SKF Articles

  • Posts

    • sdlTBfanUK
      There isn't much to report on this at the moment, I am 50/50 as to whether this is going to work or not long term. I have seen 2 dead shrimp since adding the new ones and counted about half of the new shrimp bought, that I saw yesterday! This is going to be a long term experiment I guess, the best I hope will happen at this point is that the remaining shrimp survive and reproduce and that new borns born in the tank should be more suited to the environment/water etc. There is an element of the acclimating didn't go as well/to plan as it should with my knowledge/experience, but I did the best I could, so that is what it is! Simon
    • Franks
      How is now the condition of pH?
    • sdlTBfanUK
      Summary from the old thread; I managed to destroy my wonderful Taiwan bee tank with a faulty heater that cooked them. I then set up the tank afresh May 2019 using shrimpking substrate, new plants and wood etc. The tank looked very drab from the start and several batches of new taiwan bee were added and died out instantly. Covid came along so I decided I would give up with the taiwan bee shrimp and get some fish instead about a year later (1 kilie and 12 mosquito rasbora). September 2020 I tried another batch of tawian bee but they fared no better and the tank was still very drab looking (and still is to this very day). I very much doubt it is the substrate but won't be using that again but have aquired a large bag of the old type of substrate I used before, but I really don't know what caused the problem, maybe there was some sort of bacterial infection or I accidently poisoned the shrimp, or there was something on the new plants/wood??? The parameters were always perfect and I have to just accept I will never know? At some later date I dumped some wild type red cherry culls into the tank as food for the killie but he didn't seem to eat them (they were clear/brown so maybe he didn't see them) and they seemed to settle into the tank and bred! Fast forward to a month ago and I decided that now the postal service is better than it had been early in the pandemic, I should maybe try some more taiwan bee as the cherry shrimp had been in there for a year or so and doing well, so I assume whatever the problem was had gone, although the tank is still not as healthy looking as the other tanks using the other substrate! I ordered 15 black shrimps 2 weeks ago and put those in the tank and they seemed to be surviving so earlier this week I order 20 red/blue shrimp and put those in the ttank yesterday. This morning I counted 18 shrimps (about half) so it looks as though it maybe going to work now, the tank is so densely planted that I would never expect to see ALL the live shrimp anyway! The killie fish died a few days ago so he isn't a threat anymore and I doubt the rasboras are either. I am now in the process of fishing out the wild type cherry shrimp as/when I see them! Here is the link to the full thread about the above but I decided to start a fresh thread from here on, https://skfaquatics.com/forum/forums/topic/14523-here-we-go-again/ I will keep this thread updated and get some photos at some stage, though the new shrimp are a bit small at the moment.  Simon
    • sdlTBfanUK
      I think I should start a new thread on this now as this is getting a bit long and it seems to be working now, and to keep it tidier and easy to find/follow! I will attach a link below once done! Simon https://skfaquatics.com/forum/forums/topic/15621-here-we-go-again-again/  
    • sdlTBfanUK
      Hopefully it will settle quite quickly now and it was just everything sorting itself out, and at least you caught it before it caused problems with the fish and shrimps. As you also say, it will take a bit of time for the neneficial bacteria to spread in the new sunstrate as well! The  packaging of the substrate should tell you if there is any routine you should carry out when first using it because of mineral build-up or ammonia, so if the packaging didn't say anything I think it is safe to assume it was not the substrate (Fluval stratum is volcanic soil), and other people may have just assumed it was the substrate without considering anything else if they had a similar episode to yours? Simon 
×
×
  • Create New...