Jump to content

is it cycled or is it not???


ineke
 Share

Recommended Posts

  • HOF Member

I everyone I'm a long time member of SKF but due to health reasons had to shut my shrimp room down and consequently have been very quiet on the forum although I have been lurking. I still have a few tanks but no longer do selective breeding. I warn you I have verbal  diarrhoea once I get started with my questions -just saying.

I have a bit of a conundrum -well for me anyway. On Monday I emptied my 210 litre tank - gosh it took a very very long time to catch all the babies but I got there in the end. I saved 3/4 of the water for reuse. I have 2 canister filters plus 2 jumbo sponge filters which I carefully stored so I could keep the beneficial bacteria alive. I took out the substrate and replaced it with some more  Benibachi substrate that had been used in my closed tanks for about 4months from new. I put the water back in  to the tank , replaced the plants and topped up with RO water. Started the filters going and in the morning I had a crystal clear tank.

I decided to do a quick ammonia test for a starting point and was amazed that it was yellow or the desired level. I thought that's a bit quick I will check tomorrow. This morning I did a full test -ammonia, nitrite, nitrate, KH, GH, PH and TDS. I was completely surprised that everything came back as pretty well spot on for my cycled tanks. 

Now I'm a bit concerned could these readings be right? I would have thought that there should at least have been a spike in ammonia as the substrate had been disturbed. My test kit- API Master fresh water kit is relatively new from late last year so that isn't a problem and the 2 other tanks I have all read pretty well within the desired limits apart from a bit of nitrates. I guess have 2 large canisters full of seeded material it is possible .

I'm thinking I will put some culls in and see how they go but just want some thoughts as to whether it is possible for the tank to have cycled that quickly. My main concern is that the ammonia might still spike so I don't want to take a chance and kill my best shrimp -I don't want to kill the culls either but better them than my good ones. Should I just leave it a week and retest ? So any thoughts anyone?

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I would thnk everything is ok as the sustrate was used and passed the point it may cause a spike, but just check it for a week (occassionally ammonia/nitrite/nitrate, you could leave it for the week but I would prefer the extra peace of mind you will have from more frequent testing for this week) and try some culls now to be on the safe side! Using the old water will have helped, undoubtedly! There doesn't sound like anything mentioned would cause anything other than what you have seen, but I understand your concern, rarely does everything go so well in this hobby, but with your years of experience and from your post all looks great - I will however keep my fingers crossed................

It is always great to have past members return and hear how it is going? I have read many of your old posts with interest.

Simon

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • HOF Member

Thanks Simon . I just needed someone else’s thoughts. I will pop a few culls in over the weekend if the ammonia hasn’t spiked. Better to be over cautious than sorry. It just didn’t seem right that there was no spike but I guess 2 large canisters full of bacteria are a big help too.

I will let you know how the culls go after the weekend. 
As you say sometimes things just go right but not very often when you have TB type shrimp involved 😳

No not really I’ve been very lucky over the years with no actual disasters with my shrimp.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hi Ineke! I must say, I was pretty surprised to see a post from you, it’s always pretty interesting to see a past member come back to the forum. Some of your posts were really helpful to me when I was getting started with shrimp, so thanks!

 

I think I would personally wait a week to be sure, but to be honest, I can’t see any reason for an ammonia spike. If the substrate has already run for 4 months, and you have 4 fully cycled filters, I reckon you should be fine. Definitely go culls first though. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • HOF Member

Hi Crabby, I’ve been popping in and out quite often and answered a few questions here and there . 
Im glad to have been of so assistance to fellow shrimp keepers over the years. 
It’s a bit sad to see the forum so quiet. We were a very active and friendly bunch over the years. Helping each other out, giving away shrimp to new members who showed interest. Even playing games between us and generally having fun while learning about our new hobby.

As to my tank the reason I queried about the spike of ammonia is mainly because if you play with substrate , move it around etc you can cause a small spike. As my substrate had been outside for quite some time I fully expected it to take a week or so to go through a mini cycle. I’m pleasantly surprised that it still isn’t showing any change just the tiniest bit of nitrate so tomorrow i will catch out 20 culls I have in my pond outside and see how they go. I need a reasonable number because it’s a big tank - if I only put 1 or 2 in I might never see them.
I’m wanting to put all my black pinto, galaxy and Taitibees into the tank plus some Blue Bolts and Steel Blues. I will also put my Bloody Mary’s in for a contrasting colour. I only have 3 tanks now so it’s a bit hard to do proper selective breeding but as all my shrimp are hybrids it doesn’t really matter about mixing them.

That leaves a tank for my Red pintos and Taitibees and a tank for fancy Tiger patterns and Blue Diamonds. That should keep me happy again.🥰

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hi Ineke,

good to see you are still around.

On 6/16/2021 at 3:33 PM, ineke said:

Now I'm a bit concerned could these readings be right?

I don't see why it wouldn't be right.

Mature filter with lots of beneficial bacteria already on it.

Mature substrate that has most of the nitrogen already leaked out.

Old water used.

You have essentially recreated a mature tank using those "old" items in a newly setup tank. 

So yes, your tank should be cycled and you should be able to add livestock immediately.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • HOF Member

Hi JayC , 

it seems I did all the right things . As I’ve mentioned I just thought there should be a mini cycle. The readings remain good so I will introduce some culls and see how they go. If we can work out how to allow pictures on my posts again I will keep the forum up to date on how the tank does over the next few weeks. 
I have a mixture of my leftover shrimp and some “ culls” from Marcus/ BlueBolts to play with 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • HOF Member

As promised an update on my tank. The water parameters stayed stable over the weekend and the culls survived for 3 days  so last night I bit the bullet and put the good shrimp back in. All looking good with shrimp happily grazing on the algae on the side and back walls. 

I can't show any photos as I'm over my limit sorry

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Great news and I hope it all carries on well!

Just as an interesting trial, why not email me your photo(s) youwanted to attach to thispost and I will see if I can edit it into it??? lavissimon@gmail.com, unless you can send it through the messages on here, but thats unlikely? Hopefully we can get you sorted more permanently but I would be interested to know if this works - I'm not very computer literate?

Simon

Edited by sdlTBfanUK
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • HOF Member

Thanks Simon. I haven’t taken any pictures yet but will remember to try the email when i take some. Hopefully i hear about my posting soon. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, ineke said:

Hopefully i hear about my posting soon. 

Hang in there. The Admins and Mods are working something out.

Don't delete any informative content just yet.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@ineke

Please see your PM.

 

Congrats!!!

Edited by jayc
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • HOF Member

Awesome news from the Admins and Moderators. Thank you very much for the honour. 

Looks like I will be able to post pictures again . I will try to keep my posts short- but don't count on it ! Thanks again , much appreciated.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Join Our Community!

    Register today, ask questions and share your shrimp and fish tank experiences with us!

  • Must Read SKF Articles

  • Posts

    • sdlTBfanUK
      There isn't much to report on this at the moment, I am 50/50 as to whether this is going to work or not long term. I have seen 2 dead shrimp since adding the new ones and counted about half of the new shrimp bought, that I saw yesterday! This is going to be a long term experiment I guess, the best I hope will happen at this point is that the remaining shrimp survive and reproduce and that new borns born in the tank should be more suited to the environment/water etc. There is an element of the acclimating didn't go as well/to plan as it should with my knowledge/experience, but I did the best I could, so that is what it is! Simon
    • Franks
      How is now the condition of pH?
    • sdlTBfanUK
      Summary from the old thread; I managed to destroy my wonderful Taiwan bee tank with a faulty heater that cooked them. I then set up the tank afresh May 2019 using shrimpking substrate, new plants and wood etc. The tank looked very drab from the start and several batches of new taiwan bee were added and died out instantly. Covid came along so I decided I would give up with the taiwan bee shrimp and get some fish instead about a year later (1 kilie and 12 mosquito rasbora). September 2020 I tried another batch of tawian bee but they fared no better and the tank was still very drab looking (and still is to this very day). I very much doubt it is the substrate but won't be using that again but have aquired a large bag of the old type of substrate I used before, but I really don't know what caused the problem, maybe there was some sort of bacterial infection or I accidently poisoned the shrimp, or there was something on the new plants/wood??? The parameters were always perfect and I have to just accept I will never know? At some later date I dumped some wild type red cherry culls into the tank as food for the killie but he didn't seem to eat them (they were clear/brown so maybe he didn't see them) and they seemed to settle into the tank and bred! Fast forward to a month ago and I decided that now the postal service is better than it had been early in the pandemic, I should maybe try some more taiwan bee as the cherry shrimp had been in there for a year or so and doing well, so I assume whatever the problem was had gone, although the tank is still not as healthy looking as the other tanks using the other substrate! I ordered 15 black shrimps 2 weeks ago and put those in the tank and they seemed to be surviving so earlier this week I order 20 red/blue shrimp and put those in the ttank yesterday. This morning I counted 18 shrimps (about half) so it looks as though it maybe going to work now, the tank is so densely planted that I would never expect to see ALL the live shrimp anyway! The killie fish died a few days ago so he isn't a threat anymore and I doubt the rasboras are either. I am now in the process of fishing out the wild type cherry shrimp as/when I see them! Here is the link to the full thread about the above but I decided to start a fresh thread from here on, https://skfaquatics.com/forum/forums/topic/14523-here-we-go-again/ I will keep this thread updated and get some photos at some stage, though the new shrimp are a bit small at the moment.  Simon
    • sdlTBfanUK
      I think I should start a new thread on this now as this is getting a bit long and it seems to be working now, and to keep it tidier and easy to find/follow! I will attach a link below once done! Simon https://skfaquatics.com/forum/forums/topic/15621-here-we-go-again-again/  
    • sdlTBfanUK
      Hopefully it will settle quite quickly now and it was just everything sorting itself out, and at least you caught it before it caused problems with the fish and shrimps. As you also say, it will take a bit of time for the neneficial bacteria to spread in the new sunstrate as well! The  packaging of the substrate should tell you if there is any routine you should carry out when first using it because of mineral build-up or ammonia, so if the packaging didn't say anything I think it is safe to assume it was not the substrate (Fluval stratum is volcanic soil), and other people may have just assumed it was the substrate without considering anything else if they had a similar episode to yours? Simon 
×
×
  • Create New...