Jump to content

CRS not breeding


herrwibi
 Share

Recommended Posts

Hi All,

Tank has been up and running for a good 6/7 months , i had an issue where i had to swap them to another tank and they've only recently went back into there original tank.

I've managed to get one set of crystal red shrimp some how but lately there has been no breeding activity at all, can't even see the females with her eggs.

The only issue with my parameters is that the tds is close to 170, i've recently just removed about 5/6litres and started to drop demin water back into the tank to lower the tds.

Am i missing anything or does anyone have any tips that could help?

Thanks.

 

Edited by herrwibi
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Did the first set of babies from the CRS thrive/survive or did any die off?

Caridina can stop breeding in certain areas of the world in winter, I had this, where are you based? I think it is to do with atmospheric preasure, not temperature!

The only other time I had problems of this type with breeding was before I started using remineralised RO water, but was using tap water, I occassionally got a few babies but they died within a few weeks, and adults didn't last long either?

Are you sure you have both male and female shrimps in the tanks, they have to be around 6 months old to breed I believe!

The TDS isn't that far off ideal that I would think that would be a problem. Caridina are a lot more delicate than neocaridina so they have to be settled and unstressed as well as ideal water parameters so moving them between tanks could also cause them to pause breeding until they settle down again. 

Do you have a full set of water parameter figures PH/TDS/GH/KH, nitrate, nitrite, ammonia? When you did the treatment in the tank you might have upset the 'cycle'?

Are you using CO2?

Sorry for the slow reply. 

Simon

Edited by sdlTBfanUK
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Join Our Community!

    Register today, ask questions and share your shrimp and fish tank experiences with us!

  • Must Read SKF Articles

  • Posts

    • sdlTBfanUK
      There isn't much to report on this at the moment, I am 50/50 as to whether this is going to work or not long term. I have seen 2 dead shrimp since adding the new ones and counted about half of the new shrimp bought, that I saw yesterday! This is going to be a long term experiment I guess, the best I hope will happen at this point is that the remaining shrimp survive and reproduce and that new borns born in the tank should be more suited to the environment/water etc. There is an element of the acclimating didn't go as well/to plan as it should with my knowledge/experience, but I did the best I could, so that is what it is! Simon
    • Franks
      How is now the condition of pH?
    • sdlTBfanUK
      Summary from the old thread; I managed to destroy my wonderful Taiwan bee tank with a faulty heater that cooked them. I then set up the tank afresh May 2019 using shrimpking substrate, new plants and wood etc. The tank looked very drab from the start and several batches of new taiwan bee were added and died out instantly. Covid came along so I decided I would give up with the taiwan bee shrimp and get some fish instead about a year later (1 kilie and 12 mosquito rasbora). September 2020 I tried another batch of tawian bee but they fared no better and the tank was still very drab looking (and still is to this very day). I very much doubt it is the substrate but won't be using that again but have aquired a large bag of the old type of substrate I used before, but I really don't know what caused the problem, maybe there was some sort of bacterial infection or I accidently poisoned the shrimp, or there was something on the new plants/wood??? The parameters were always perfect and I have to just accept I will never know? At some later date I dumped some wild type red cherry culls into the tank as food for the killie but he didn't seem to eat them (they were clear/brown so maybe he didn't see them) and they seemed to settle into the tank and bred! Fast forward to a month ago and I decided that now the postal service is better than it had been early in the pandemic, I should maybe try some more taiwan bee as the cherry shrimp had been in there for a year or so and doing well, so I assume whatever the problem was had gone, although the tank is still not as healthy looking as the other tanks using the other substrate! I ordered 15 black shrimps 2 weeks ago and put those in the tank and they seemed to be surviving so earlier this week I order 20 red/blue shrimp and put those in the ttank yesterday. This morning I counted 18 shrimps (about half) so it looks as though it maybe going to work now, the tank is so densely planted that I would never expect to see ALL the live shrimp anyway! The killie fish died a few days ago so he isn't a threat anymore and I doubt the rasboras are either. I am now in the process of fishing out the wild type cherry shrimp as/when I see them! Here is the link to the full thread about the above but I decided to start a fresh thread from here on, https://skfaquatics.com/forum/forums/topic/14523-here-we-go-again/ I will keep this thread updated and get some photos at some stage, though the new shrimp are a bit small at the moment.  Simon
    • sdlTBfanUK
      I think I should start a new thread on this now as this is getting a bit long and it seems to be working now, and to keep it tidier and easy to find/follow! I will attach a link below once done! Simon https://skfaquatics.com/forum/forums/topic/15621-here-we-go-again-again/  
    • sdlTBfanUK
      Hopefully it will settle quite quickly now and it was just everything sorting itself out, and at least you caught it before it caused problems with the fish and shrimps. As you also say, it will take a bit of time for the neneficial bacteria to spread in the new sunstrate as well! The  packaging of the substrate should tell you if there is any routine you should carry out when first using it because of mineral build-up or ammonia, so if the packaging didn't say anything I think it is safe to assume it was not the substrate (Fluval stratum is volcanic soil), and other people may have just assumed it was the substrate without considering anything else if they had a similar episode to yours? Simon 
×
×
  • Create New...